Szkolne czasopismo „St@sio” ma nowego sekretarza redakcji i nową szatę graficzną. Chcesz się przekonać, czy redakcja zmieniła coś na lepsze? Zajrzyj do biblioteki szkolnej i zapytaj o nowy numer! Zapraszamy!
Staszic gotuje…
Na jesienne wieczory polecamy dania naszej szefowej rubryki kulinarnej – Matyldy Pawlickiej.
Nowy sposób na brokuły
Składniki:
- średni brokuł
- jogurt naturalny (ok. 400 g)
- 1-2 ząbki czosnku (w zależności od wielkości i upodobań gotującego)
- pestki słonecznika
opcjonalnie: serek typu feta
Sposób przygotowania:
Brokuły gotujemy na półtwardo, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez wyciskacz do czosnku i dodajemy do jogurtu.
Jogurt doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli dodajemy fetę, należy mniej posolić). Na patelnię wsypujemy pestki słonecznika i prażymy (smażymy na małym ogniu, bez tłuszczu) do uzyskania jasnobrązowego koloru.
Na talerz nakładamy różyczki brokułu, dodajemy ewentualnie fetę, polewamy sosem i posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego!
Trufle czekoladowe:
Składniki:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 60 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki dobrego kakao + trochę do obtoczenia
- łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy mleko skondensowane i wsypujemy kakao, mieszamy.
Garnek stawiamy na gazie, dodajemy mleko, masło i połamaną czekoladę, cały czas mieszając. Gotujemy masę na małym ogniu, 10 minut, przelewamy na półmisek wyłożony papierem do pieczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Smarujemy ręce masłem, odrywamy po kawałku zastygłej masy (powinna mieć konsystencję ciągnącej się krówki) i formujemy kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych lub kakao. Trufle można podać jako deser lub ładnie zapakować i podarować komuś w prezencie. Smacznego!
Matylda Pawlicka, 3E
Więcej przepisów znajdziesz w papierowej wersji czasopisma.