St@sio – szkolne czasopismo

Szkolne czasopismo „St@sio” ma nowego sekretarza redakcji i nową szatę graficzną. Chcesz się przekonać, czy redakcja zmieniła coś na lepsze? Zajrzyj do biblioteki szkolnej i zapytaj o nowy numer! Zapraszamy!


 

Staszic gotuje…

 

Na jesienne wieczory polecamy dania naszej szefowej rubryki kulinarnej – Matyldy Pawlickiej.

 

 

Nowy sposób na brokuły

Składniki:

  • średni brokuł
  • jogurt naturalny (ok. 400 g)
  • 1-2 ząbki czosnku (w zależności od wielkości i upodobań gotującego)
  • pestki słonecznika

opcjonalnie: serek typu feta

 

Sposób przygotowania:

Brokuły gotujemy na półtwardo, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Czosnek obieramy, przeciskamy przez wyciskacz do czosnku i dodajemy do jogurtu.

Jogurt doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli dodajemy fetę, należy mniej posolić). Na patelnię wsypujemy pestki słonecznika i prażymy (smażymy na małym ogniu, bez tłuszczu) do uzyskania jasnobrązowego koloru.

Na talerz nakładamy różyczki brokułu, dodajemy ewentualnie fetę, polewamy sosem i posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego!

 

Trufle czekoladowe:

Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki dobrego kakao + trochę do obtoczenia
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy mleko skondensowane i wsypujemy kakao, mieszamy.

Garnek stawiamy na gazie, dodajemy mleko, masło i połamaną czekoladę, cały czas mieszając. Gotujemy masę na małym ogniu, 10 minut, przelewamy na półmisek wyłożony papierem do pieczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Smarujemy ręce masłem, odrywamy po kawałku zastygłej masy (powinna mieć konsystencję ciągnącej się krówki) i formujemy kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych lub kakao. Trufle można podać jako deser lub ładnie zapakować i podarować komuś w prezencie. Smacznego!

 

Matylda Pawlicka, 3E

 

 

Więcej przepisów znajdziesz w papierowej wersji czasopisma.